Västanbäcks

En vuxen hund väger 16–25 kg. Mankhöjd för hanar är 50–57 cm med idealhöjd på 54 cm och för tikar 43–52 cm med idealhöjd på 46 cm. Den ska vara proportionerligt byggd, robust och muskulös. Det är en förhållandevis frisk ras. Rasklubben har hälsoprogram gällande höftledsdysplasi (HD) samt PRA, en ärftlig ögonsjukdom.

En portis är ingen soffpotatis därför är det viktigt att den kommer till ett aktivt hem. Låt den få ett gott hundliv med långa sköna promenader och någon aktivitet varje dag, det mår både du och hunden bra av!

Portisen är en allround hund som glatt ställer upp på de allra flesta former av aktivitet! Att bära på saker faller dem naturligt då de är utmärkta apportörer både på land och i vatten. De hundar jag har älskar att få arbeta med nosen, allt från viltspår till nose work. De älskar att få arbeta i vatten! Men vattensäsongen är kort i vårt land så spår i olika former, agillity, rallylydnad, lydnad, bruks och lite drag sysselsätter mina hundar under höst, vinter och vår. 

De portisar som inte får tillräckligt med aktivitet riktar sin överskottsenergi på saker som vi människor inte alltid uppskattar. De flesta portisar har en del vakt i sig och skäller, "talar om", när det tex är någon vid dörren. 

Pälsvård får man räkna med när man skaffar portis. Pälsen bör borstas/ kammas regelbundet och en ren päls är ofta mer lättskött. Den traditionella lejonklippningnen är speciell och utmärkande för rasen och planerar man att ställa ut sin hund är den ett måste. På RPVH's rasspecial som går en gång per år finns en klass som kallas freestyle för hundar som inte har den traditionella klippningen. En kortare "kofta" eller att helt enkelt hålla hela hunden kortklippt kan vara mer praktiskt om hunden inte ställs ut.

Elliot kortklippt

Elliot 4/5-18

 

Elliot i lejonklippning 

Foto: Ana-Faro's